Гробнице и капеле у Македонији

Овај објекат је краљ Александар градио да буде гробница свих гробова у Македонији, да се на овом месту покупе све кости наших војника који су оставили своје животе по гудурама и голетима Македоније. Међутим, овај објекат никада није завршен из политичких разлога и сада стоји као историјски споменик ( овако како сада изгледа ) овај објекат се налази у селу Старвино сада је у фази распадања.

На магистралном путу и месту Удово ово је костурница наше дечице Мајке Србије. Валандовски покољ је био на Велики петак 2 априла 1915. године И по поноћи, под вођством официра и војвода Бугари су прешли српско бугарску границу на седам места у дужини од 34 km и опколиле све карауле и погранична села и притом поклали око 300 ненаоружаних голоруких будућих војника који су били на обуци без икаквог оружја и сви су сахрањени у овој гробници.
Kumanovo – Zebrenjak na ovom mestu su Osmanlije potpisale kapitulaciju osmanilskog carstva1912 godine kada ih je Srpska vojska potisnula sa Kosova i Metohije i u povlačenju ispred Srpske vojske zaustavili su se u Kumanovu na ovam brdu Zebrenjak gde je naša vojska opkolila Tusrku vojsku i uhvatila Turskog pašu i prinudila ga da potpiše kapitulaciju na Balkanskoj teritoriji i posle oko 450 godina oslobođen je Balkan i veliki deo Evrope. nastaviće se