Колубарска битка 1914, ослобођење Београда

КАДА ЈЕ АУСТРОУГАРСКА НАПАЛА СРБИЈУ СРПСКА ВОЈСКА НИЈЕ МОГЛА ДА СЕ ОДУПРЕ НАДМОЋНИЈОЈ И БОЉЕ НАОРУЖАНОЈ АУСТРИЈСКОЈ ВОЈСЦИ, НАША ВОЈСКА ЈЕ БИЛА ПРИНУЂЕНА ДА СЕ ПОВУЧЕ ИЗ БЕОГРАДА И НАПУСТИ НАШ ВОЉЕНИ ГРАД БЕОГРАД. ПОШТО ЈЕ НАША ВЛАДА КУПИЛА АРТИЉЕРИЈСКО ОРУЖЈЕ, ТОПОВЕ И ДРУГУ ВОЈНУ ОПРЕМУ ОД ФРАНЦУСКЕ ВЛАДЕ, ПО НАПАДУ АУСТОУГАРСКЕ НА СРБИЈУ ФРАНЦУСКА ВЛАДА ЈЕ ИСПОРУЧИЛА ГРАНАТЕ ЗА ТОПОВЕ ВЕЋЕГА КАЛИБРА НЕГО ШТО СУ ЦЕВИ НАШИХ ТОПОВА КУПЉЕНИХ У ФРАНЦУСКОЈ. НАЧЕЛНИК СРПСКЕ ВОЈСКЕ ВОЈВОДА МИШИЋ НИЈЕ МОГАО ДА СЕ ОДУПРЕ АУСТРОУГАРСКОЈ ВОЈСЦИ И ИЗ РАЗЛОГА ШТО НИСУ ИМАЛИ ОДГПВАРАЈУЋЕ ГРАНАТЕ ЗА ТОПОВЕ. СРЕЋА НАША ШТО ЈЕ МАЈКА СРБИЈА У КРАГУЈЕВЦУ ИМАЛА ФАБРИКУ НАОРУЖАЊА ТЕ ЈЕ НАША ВОЈСКА НЕИСПРАВНЕ ТОПОВСКЕ ГРАНАТЕ ЖЕЛЕЗНИЦОМ ПОСЛАЛА У ФАБРИКУ КАКО БИ СЕ ГРАНАТЕ ОБРАДИЛЕ И ИСТЕ БИЛЕ СПОСОБНЕ ЗА НАШУ АРТИЉЕРИЈУ ДА СЕ ОДУПРУ У КОНТРА ОФАНЗИВИ. ВОЈВОДА МИШИЋ ЈЕ БИО ПРИНУЂЕН ДА ПОВУЧЕ НАШУ ВОЈСКУ НА ЗАПАДНИ ДЕО СРБИЈЕ ПРЕМА ЉИГУ, РУДНИКУ ДА БИ ОДМОРИО ВОЈСКУ ПРИПРЕМИО НАОРУЖАЊЕ И САЧЕКА ДА СЕ У КРАГУЈЕВЦУ ОБРАДЕ ГРАНАТЕ И ИСТЕ ВРАТЕ НА ПОЛОЖАЈЕ СРПСКЕ ВОЈСКЕ, ТАДА ЈЕ КРАЉ АЛЕКСАНДАР НАЗВАО ВОЈВОДУ МИШИЋА И РЕКАО МУ ЦРНИ МИШИЋУ:“ШТА УРАДИ ОД ВОЈСКЕ, УМЕСТО ДА БРАНИШ БЕОГРАД И СРБИЈУ, А ТИ ПОВУЧЕ ВОЈСКУ 100 КМ ОД БЕОГРАДА“. КРАЉ АЛЕКСАНДАР ЈЕ РЕКАО МИШИЋУ ДА ЋЕ ДА ЧЕРШАГИЈА АУСТРОУГАРСКЕ КОЊЕ И ДАЋЕ ДА ЧИСТИ ЧИЗМЕ И ЦИПЕЛЕ АУСТРОУГАРСКИМ ОФИЦИРИМА И ВОЈНИЦИМА.

ВОЈВОДА МИШИЋ ЈЕ ОДГОВОРИО КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ:“ ВАШЕ ВЕЛИЧАНСТВО, ЈЕСТЕ ЛИ ВИ МЕНЕ ПОСТАВИЛИ ЗА НАЧЕЛНИКА СРПСКЕ ВОЈСКЕ, ЈА ЗНАМ ШТА РАДИМ И ЗНАМ ШТА ЋУ УРАДИТИ И ДУБОКО ВЕРУЈЕМ У ПОБЕДУ НАШЕ ВОЈСКЕ УКОЛИКО СМАТРАТЕ ДА ТО НИЈЕ ТАКО, ВИ МЕ МОМЕНТАЛНО СМЕНИТЕ“.

КАДА СУ ГРАНАТЕ У КРАГУЈЕВЦУ ОБРАЂЕНЕ И ЖЕЛЕЗНИЦОМ ВРАЋЕНЕ НА КОМАНДНА МЕСТА ЗАТО ВРЕМЕ СЕ СРПСКА ВОЈСКА ОПОРАВИЛА, ОДМОРИЛА И ПРИПРЕМИЛА ЗА КОНТРА НАПАД НА АУСТРОУГАРСКУ ВОЈСКУ. ТАЈ ПОХОД ЈЕ НАЗВАН КОЛУБАРСКА БИТКА КОЈА ЈЕ ПОЧЕЛА ОКО ПРВОГ ДЕЦЕМБРА 1914 ГОДИНЕ И ТРАЈАЛА ДО 15 ДЕЦЕМБРА 1914 ГОДИНЕ КАДА У СРБИЈИ ВИШЕ НИЈЕ БИЛО НИЈЕДНОГ ВОЈНИКА АУСТРОУГАРСКЕ САМО ЗАРОБЉЕНИЦИ.

КАДА ЈЕ АУСТРОУГАРСКА ВОЈСКА УШЛА У БЕОГРАД НА УЛИЦЕ СУ ИЗЛАЗИЛЕ МАЂАРИЦЕ, НЕМИЦЕ И ДРУГЕ НАЦИОНАЛНОСТИ И ИЗНОСИЛЕ АУСТРИЈСКИМ ВОЈНИЦИМА РАЗНЕ ПИТЕ КОЛАЧЕ, ТОРТЕ И ЧАСТИЛЕ ИХ ЗБОГ ТОГА ШТО СУ ИХ ОСЛОБОДИЛИ И ГЛАНСНО ГОВОРИЛЕ ДА БЕОГРАД НИКАДА ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ СРПСКИ.

КОЛУБАРСКА БИТКА КАО И ЦЕРСКА БИТКА, БИТКА Н АКАЈМАКЧАЛАНУ, ПРОБОЈ СОЛУНСКОГ ФРОНТА СЕ ВИШЕ ОД СТО ГОДИНА ПРОУЧАВАЈУ У МНОГИМ ДРЖАВАМА У ЊИХОВИМ ИНСТИТУТИМА О СТРАТЕГИЈИ И ХРАБРОШЋУ СРПСКЕ ВОЈСКЕ

СЛИКА БР.1 – СПОМЕН КОСТУРНИЦА СРПСКИМ ВОЈНИЦИМА ИЗ КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ 1914 ГОДИНЕ НА ВРХУ ВАРОВНИЦЕ. СЛИКА БР.2 – СПОМЕН КОСТРУРНИЦА СРПСКИМ ВОЈНИЦИМА НА КОСМАЈУ У КОЛУБАРСКОЈ БИЦИ 1914 ГОДИНЕ СИВА СТЕНА. РОВОВИ КОЈИ СУ НАШИ ВОЈНИЦИ КОПАЛИ У ПРВОМ СВЕТКОМ РАТУ СУ ИСТИ КОРИШЋЕНИ И У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ. СЛИКА БР.3 – МЕСТО ВРАПЧЕ БРДО-ЧОВКА НА КОМЕ ЈЕ ПОГИНУО ДИМИТРИЈЕ ТУЦОВИЋ ПРВИ СОЦИЈАЛИСТА У НАШОЈ СРБИЈИ.