Крф острви Видо

Кад је наша војска и народ после Албанске голготе прошао све муке и недаће каква ниједна војска у свету није прошла, бродовима је превежена на острво Крф а потом на острво видо, на острво Видо је наша војска пребачена бродовима из разлога што се народ Крфа плашио да наша војска и народ болују од тифуса из тог разлога их нису примили да бораве на Крфу него су их пребацили на острво Видо. Оство Видо је у то време било непошумљено како то данас изгледа, то је било острво звани „камењар“ и острво „змија“ потпуно огољен и каменит. Француска војска је на таквим условима нашим војницима подизала шаторе у којима су боравили наши војници. Да буде несрећа већа тих дана и месеци је непрекидно падала киша и олујни ветрови дували. Наши војници изнурени,исрпљени, гладни, боси и голи су дневно на стотине умирали из разлога што им се није могла пружити хитно нега, пресвлака и храна. Наши војници су сахрањивани на острву Видо у камењару или на било коме делу острва где су се могле копати гробнице. Када је сво то било попуњено наша дечица мајке Србије су превожени чамцима од обале око 300 до 400 метара и бацани у море тако је настала „ПЛАВА ГРОБНИЦА „, незабележена у историји ратова. у прилогу смо Вам дочаралли оригиналне фотографије наших војника и дечице мајке Србије у каквој су ситуацији се задесили на острво Видо и како су сахрањивани. То је истинит догађај у историји једног народа који се пола века крио у незаборав и није се проучавао у нашим школама а ретко се и помињао Први светски рат односно Велики рат. Наставиће се …

Ово је посета острву Видо које одружење савеза потомака ратника од 1912 до 1920 године посећује сваке године обично у Септембру месецу. Ово је час историје које нам сваке године пре полагања венаца и цвећа у костурници одржава председник удружења господин Љубо Марковић пуковник у пензији, председник републичког одбора односно председник удружења целе Србије. После историјског часа се полажу венци и цвеће у костурници, у овој костурници су сакупљене све кости наших војника и дечице мајке Србије који су оставили своје животе на Крфу и острву Видо.

ОСТРВО ГОЛГОТЕ, НАДЕ И СМРТИ – Овако су изгледали наши Војници када су стигли на острво Крф и Видо. Ово су оригинални снимци тужних догађаја из тог времена а никада није забележено у историји ратовања. наставиће се …..