Светиње Кајмакчалана и Солунског фронта

ЦРКВА И КОСТУРНИЦА СВЕТОГ ПЕТРА НАЛАЗИ СЕ НА ВРХУ КАЈМАКЧАЛАНА НА ПЛАНИНИ НИЏЕ НА ГРАНИЦИ ГРЧКЕ И МАКЕДОНИЈЕ, НЕКАДА НА ГРАНИЦИ СРБИЈЕ И ГРЧКЕ. ИЗГРАЂЕНА ЈЕ НА НАЈВИШЕМ ВРХУ ЧИЈА ЈЕ НАДМОРСКА ВИСИНА 2521 МЕТАР

У ЦРКВИ СВЕТОГ ПЕТРА СЕ НАЛАЗИ МЕРМЕРНА ВАЗНА У КОЈОЈ СЕ НАЛАЗИЛО СРЦЕ АРЧИБАЛДА РАЈСА А ПО ЊЕГОВОЈ ЖЕЉИ СРЦЕ СЕ НАЛАЗИЛО У ВАЗНИ СВЕ ДО 1941 ГОДИНЕ КАДА СУ БУГАРИ РАЗБИЛИ ВАЗНУ А СРЦЕ ЈЕ ВЕРОВАТНО УНИШТЕНО. ВАЗНА И ДАНАС ДАН СЕ НАЛАЗИ У ЦРКВИ НА ИСТОМ МЕСТУ. НАШИ ЧЛАНОВИ УДРУЖЕЊА КАЈМАКЧАЛАНА СВАКЕ ГОДИНЕ ПОСЕЋУЈУ КАЈМАКЧАЛАН, НЕКАДА ЏИПОВИМА А НЕКАДА СА ГРЧКЕ СТРАНЕ СЕ УСПИЊЕМО ПЕШКЕ. НЕКАДА СЕ ТО ДЕШАВА И ДВА ПУТА ГОДИШЊЕ. НАШИ ЧЛАНОВИ ИДУ ДА ЧИСТЕ И ОДРЖАВАЈУ СРПСКА ГРОБЉА НАШИХ ПЕРЕДАКА ИЗ ПРВОГ СВЕСКОГ РАТА. САМО У БИТОЉУ И ОКОЛИНИ ПО ЧУКАМА И ВРЛЕТИМА КАЈМАКЧАЛАНА СЕ НАЛАЗИ ОКО 28 СРПСКИХ ГРОБАЉА. НЕКА ОД ОВИХ ГРОБАЉА ОДРЖАВА НАША ДРЖАВА СРБИЈА А ВИШЕ ОД ДЕСЕТАК ГРОБАЉА ОДРЖАВАЈУ ЧЛАНОВИ УДРУЖЊЕЊА КАЈКАКЧАЛАНА И ДРУГИХ УДРУЖЕЊА. У НЕКА ГРОБЉА КОЈА СУ НЕПРИСТУПАЧНА НИКАДА НИКО НИЈЕ КРОЧИО УНАЗАД 70 ГОДИНА ИЗУЗЕВ ЛОВЦИ КОЈИ ИДУ У ЛОВ ДА ЛОВЕ ДИВЉАЧ.
ОРИГИНАЛНА ВОЈНА ОСМАТРАЧНИЦА СА КАЈМАКЧАЛАНА КОЈУ ЈЕ КОРИСТИЛА НАША ВОЈСКА ЗА ВРЕМЕ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА И ИСТА ЈЕ ПРЕНЕШЕНА У БЕОГРАД У ПИОНИРСКОМ ПАРКУ ПРЕКО ПУТА СКУПШТИНЕ. НА СПОМЕН ПЛОЧАМА СУ НАШЕ ВОЈВОДЕ – СЛАВНИ РАТНИЦИ
УДРУЖЕЊЕ КАЈМАКЧАЛАН ЧИЈИ ЈЕ ПРЕДСЕДНИК СТАНОЈЕ СТОЈКОВИЋ ЈЕ ЈЕДНО МЕЂУ НАЈАКТИВНИЈИМ УДРУЖЕЊИМА И НАЈВИШЕ МЛАДИХ ЧЛАНОВА КОЈИ СВАКЕ ГОДИНЕ БОРАВЕ У МАКЕДОНИЈИ И ГРЧКОЈ ЧИСТЕЋИ И ПОДИЖУЋИ СРПСКА ГРОБЉА И СПОМЕНИКЕ НАШИХ ПРЕДАКА КОЈИ СУ ДАЛИ СВОЈЕ ЖИВОТЕ ПО МАКЕДОНСКИМ ГУДУРАМА ОСЛОБАЂАЈУЋИ СВОЈУ СВЕТУ ЗЕМЉУ СРБИЈУ И ДРУГЕ НАРОДЕ НА БАЛКАНУ.
Vađenje i podizanje spomenika u selu Živojno u Makedoniji
Kratak odmor kod ove lepe biste članova Kajmakčalana pri ulasku u razgledanje muzeja Kolubarske bitke i kulturnih zbivanja našeg lepog Lazarevca.