Миливоје Анђелковић Кајафа, Јанко Вукотић, Милунка Савић, Надежда Петровић

Миливоје Анђелковић Кајафа

НАША ОРГАНИЗАЦИЈА НА ЗВЕЗДАРИ НОСИ СА ПОНОСОМ НАЗИВ МИЛИВОЈЕ АНЂЕЛКОВИЋ КАЈАФА ОО ЗВЕЗДАРА. МИЛИВОЈЕ АНЂЕЛКОВИЋ КАЈАФА ЈЕ УЧЕСНИК БАЛКАНСКИХ РАТОВА: ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА У РАТУ ЈЕ ПРОВЕО ОД 1912 ДО 1918 ГОДИНЕ. ПРОШАО СВЕ ГОЛГОТЕ НЕСРЕЋНОГ РАТА КАО И АЛБАНСКУ ГОЛГОТУ ПОВЛАЧЕЋИ СЕ СА НАШОМ ВОЈСКОМ И НАРОДОМ ПРЕКО АЛБАНСКЕ ГОЛГОТЕ ОД 1915 И 1916 ГОДИНЕ ДО ОСТРВА КРФА И ОСТРВА ВИДА. НА ЊЕГОВОЈ КУЋИ КОЈА СЕ НАЛАЗИЛА И НАЛАЗИ У СМИЉАНИЋЕВОЈ БР. 30 У ИМЕ НАШЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ А ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО И ЖИВОТНИ ПУТ И ЗАХВАЛНОСТ 1996 ГОДИНЕ НАШ ПРЕДСЕТНИК НАШЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЈЕ ПОДИГАО СПОМЕН ПЛОЧУ ИЗ СВОЈИХ ЛИЧНИХ СРЕДСТАВА НА ЊЕГОВОЈ КУЋИ.
ЈАНКО ВУКОТИЋ ЈЕ БИО ВЕЛИКИ ВОЈСКОВОЂА КОЈИ ЈЕ УЧЕСНИК БАЛКАНСКИХ РАТОВА И ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА. 1912 ГОДИНЕ УЧЕСНИК ПРОТЕРИВАЊА ТУРАКА ОДНОСНО ОСМАНИЈСКОГ ЦАРСТВА СА БАЛКАНА И ВЕЛИКОГ ДЕЛА ЕВРОПЕ, УЧЕСНИК ПОТПИСИВАЊА КАПИТУЛАЦИЈЕ ОСМАНЛИЈСКОГ ЦАРСТВА У КУМАНОВУ НА ЗЕБРЊАКУ. УЧЕСНИК ПРЕЛАСКА АЛБАНСКЕ ГОЛГОТЕ СА СВОЈОМ ВОЈСКОГ И СВОЈИМ НАРОДОМ НА ОСТРВО КРФ И ОСТРВО ВИДО. ЈАНКО ВУКОТИЋ СА СРПСКОМ ВОЈСКОМ И ЊЕГОВОМ ЋЕРКОМ ВАСИЛИЈОМ ВУКОТИЋ ДЕЦЕМБРА МЕСЕЦА 1915 ГОДИНЕ СУ БРАНИЛИ ОДСТУПНИЦУ СРПСКОЈ ВОЈСЦИ КОЈА СЕ ПОВЛАЧИЛА ПРЕМА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ И ДАЉЕ ПРЕКО АЛБАНИЈЕ НА КРФ. ЈЕДИНИ УЧЕСНИК ЖЕНСКОГ РОДА ЈЕ ВАСИЛИЈА ВУКОТИЋ МОЈКОВАЧКЕ БИТКЕ КОЈА СЕ ОДРЖАЛА НА БАДЊИ ДАН И БОЖИЋ ДЕЦЕМБРА МЕСЕЦА 1915 ГОДИНЕ. ЈАНКО ВУКОТИЋ, ЋЕРКА ВАСИЛИЈА И МАЈКА МИЛИЦА СУ САХРАЊЕНИ НА НОВОМ ГРОБЉУ У ПОРОДИЧНОЈ ГРОБНИЦИ. У ЗАХВАЛНОСТ ЗА ЊИХОВО ЖИВОТНО ДЕЛО НАШ ПРЕДСЕДНИК У ИМЕ НАШЕ ОПШТИНСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ МИЛИВОЈЕ АНЂЕЛКОВИЋ КАЈАФА ОО ЗВЕЗДАРА ЈЕ ПОВОДОМ СТОТЕ ГОДИШЊИЦЕ ОД ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА ПОСТАВИО СПОМЕН ПЛОЧУ ЗА ЖИВОТНИ ПУТ И ХЕРОЈСТВО НАШЕМ ЈАНКУ, ВАСИЛИЈИ, МАЈЦИ МИЛИЦИ И СУПРУЗИ ЈАНКА ВУКОТИЋА.
Ovaj spomenik Milunki Savić je podignut u mestu Jošanica, oko 1200 metara od ovog spomenika u šumskom predelu je Milunka Savić rođena a njena kuća u kojoj je rođena bila urušena i sada je obnovljena uvazad nekoliko godina.
МИЛУНКА САВИЋ ЈЕ ЈЕДНА ОД НАЈВЕЋИХ ХЕРОИНА- ХЕРОЈА БАЛКАНСКОГ РАТА И ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА. ПРЕШЛА ЈЕ СВЕ ГОЛГОТЕ РАТОВА ОД 1912 ДО 1918 ГОДИНЕ ПОСЛЕ ОСЛОБОЂЕЊА ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА ЈЕ ОМАЛОВАЖАВАНА, НЕПОШТОВАНА И МУЧЕНИЧКИМ ЖИВОТОМ ЖИВЕЛА У КРАЉЕВИНИ ЈУГОСЛАВИЈИ. ОДАВАЊЕ ПОЧАСТИ МИЛУНКИ САВИЋ ПОВОДОМ ПРЕНОШЕЊА МОШТИЈУ ИЗ ПОРОДИЧНЕ ГРОБНИЦЕ НА НОВОМ ГРОБЉУ У АЛЕЈИ ВЕЛИКАНА ЛЕТА ГОСПОДЊЕГ 10.11.2013 ГОДИНЕ.
НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ РОЂЕНА 12 ОКТОБРА 1873 ГОДИНЕ УПОКОЈИЛА СЕ 03 АПРИЛА 1915 ГОДИЕ. ВЕЛИКИ РОДОЉУБ, ПАТРИОТА, ХУМАНИСТА И ВЕЛИКИ УМЕТНИК СЛИКАРСТВА. ДАЛА ЈЕ СВОЈ ЖИВОТ У МЛАДИМ ГОДИНАМА ЗА СВОЈ РОД И НАРОД А НИЈЕ МОРАЛА. ЗА ВРЕМЕ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА НИКОЛА ПАШИЋ И СРПСКА ВЛАДА СУ НАДЕЖДИ ПРЕДЛАГАЛИ ДА ИДЕ У ИТАЛИЈУ КАО ВЕЛИКИ УМЕТНИК СЛИКАРСТВА И ДА СЕ ТАМО ЗАЛАЖЕ ЗА ИНТЕРЕСЕ НАШЕ МАЈКЕ СРБИЈЕ. ОНА ЈЕ ТО ОДБИЛА И ИНСИСТИРАЛА ДА УЧЕСТВУЈЕ У БОРБИ ЗА ОСЛОБОЂЕЊЕ СВОЈЕ ЗЕМЉЕ СРБИЈЕ. ЖЕЛЕЛА ЈЕ ДА ИДЕ НА РАТИШТЕ АЛИ ЈОЈ НАША ВЛАДА НИЈЕ ДОЗВОЛИЛА. ОНА ЈЕ РАСПОРЕЂЕНА ДА БУДЕ БОЛНИЧАРКА И ДА НЕГУЈЕ РАЊЕНИКЕ, ПОШТО ЈЕ 1915 ГОДИНЕ НАИШЛА ВЕЛИКА БОЛЕСТ ЗВАНА ТИФУС, НАДЕЖДА СЕ 1915 ГОДИНЕ РАЗБОЛЕЛА И УПОКОЈИЛА 3 АПРИЛА 1915 ГОДИНЕ. МИ ЧЛАНОВИ УДРУЖЕЊА СВАКЕ ГОДИНЕ 3 АПРИЛА У 11 ЧАСОВА НА НОВОМ ГРОБЉУ У БЕОГРАДУ ПОЛАЖЕМО ЦВЕЋЕ И ВЕНЦЕ НА ЊЕЗИМ ГРОБ. НЕКА ЈОЈ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА