Kasetno-kanalske

Kasetne klime se uglavnom ugradjuju u spusten plafon i izduvavanje hladnog ili toplog vazduha je srazmeno sa sve cetiri strane. Kod kanalskih klima uredjaja postoji unutrasnja i spoljna jedinica i mogucnost klimatizacije veceg broj prostorija sa jednom klimom. Kanalska unutrasnja jedinica se montira u plafon.
 
Postoji mogucnost da se uzima vazduh iz prostorije gde se klima nalazi ili da se uzima spoljasnji vazduh koji se dovodi pomocu pocinkovanih kanala na jednu stranu klime. Vazduh prolazi kroz unutrasnju klimu preko isparivaca koji je topao ili hladan, u zavisnosti od zadate opcije na daljinskom (da li je zadato hlađenje ili grejanje). Ventilator ga izbacuje na drugu stranu klime na koju je povezan kanal ili fleksibilno crevo kroz koje prolazi vazduh.
 
Ako se klimatizuje vise prostorija, kanal se racva i u svaku prostoriju se dovodi po jedan kanal. Spoljna jedinica moze da bude ispod i iznad unutrasnje. Razmak između jedinica može da bude do 40-50 m. Vazduh iz kanala ulazi u prostorije kroz resetke ili plafonske difuzore.
 
Proizvođači koji su zastupljeni kod nas su:
FUJITSU, DAIKIN, LG, MIDEA, GREE