O nama

TP Geo-Maslesa – Istorijat

TP Geo-Maslesa u Beogradu pocelo je poslovanje pod ovim imenom 1993. godine nastavljajuci rad trgovinskog preduzeca Veselin Maslesa iz Sarajeva.

POCETAK

TP Veselin Maslesa se od pocetka bavilo izdavackom delatnoscu, kao i uvozom i izvozom razlicite robe iz inostranstva i nase zemlje.

Tako je ovo preduzece pedesetih godina proslog veka kao prvo u novoj Jugoslaviji uvezlo geodetsku opremu iz Sovjetskog Saveza. Ta vrsta opreme, niveliri i teodoliti, bila je velikih gabarita i prilicno nezgrapna za nosenje po terenu, zbog svoje tezine i glomazne ambalaze za cuvanje i transport.

Posle izvesnog vremena pocelo se sa uvozom opreme firme MOM iz Madjarske, koja je bila manjih dimenzija, laksa za nosenje i transport, prakticnija za rad, uz to i lepseg dizajna.

RAZVOJ

Vec sezdesetih godina, TP Veselin Maslesa pocinje sa uvozom opreme firme ZEISS iz tadasnje Istocne Nemacke, koju je kasnije zastupala i uvozila Balkanija iz Beograda. Oprema firme Zeiss, posebno niveliri i teodoliti, bila je vrlo prakticna, mnogo manjih dimenzija i veoma precizna, sa izuzetno dobrom optikom po kojoj je bila poznata u celom svetu.

1962-63. godine na nasem trzistu se pojavila geodetska oprema firme Wild i Kern iz Svajcarske, koju je uvozilo preduzece Veselin Maslesa iz Sarajeva sa predstavnistvom u Beogradu. Firmu Wild je kasnije zastupao Unikomerc iz Zagreba. Ova oprema je bila izuzetnog kvaliteta, kako po pouzdanosti, tako i po veoma dobroj optici, a narocito po preciznosti merenja i prakticnosti za rad na terenu.

Najveci industrijski objekti i hidrocentrale u nasoj zemlji izgradjeni su uz pomoc ove vrste opreme, koja se i danas nalazi u upotrebi u brojnim preduzecima na nasim prostorima.

Prvi elektronski instrument DISTOMAT DI 10 WILD proizvodio se sedamdesetih godina i, naravno, uvozio i kod nas a vazio je za pojam tehnike u merenju digitalnim putem.

Nakon opreme prethodno pomenutih firmi na nasem trzistu se pojavila geodetska oprema firme AGA iz Svedske, takodje izuzetnog kvaliteta. Iz programa firme AGA uvozila se uglavnom elektronska oprema – distomati u kombinaciji sa Zeiss-ovim teodolitima.

EKSPANZIJA

Iz do sad navedenog se vidi da je preduzece Veselin Maslesa stalno unapredjivalo, prosirivalo i osavremenjivalo svoj program geodetske opreme. Kao rezultat takvog strucnog rada i pazljivog izbora adekvatne opreme za geodeziju 1975. godine se na nasem trzistu pojavila i geodetska oprema japanske firme Sokia i poznati distomati Red Mini 2, Red Mini 3, a kasnije i sva ostala oprema, kao sto su Total-stanice, GPS uredjaji i druga savremena oprema.

Skoro svi napred pomenuti proizvodjaci geodetske opreme, vremenom su izrasli u velike korporacije kao sto je i firma SOKIA. Moze se reci da je nastala velika utakmica u celom svetu u proizvodnji kvalitetne savremene elektronske opreme.

DANAS I SUTRA

Nastavljajuci tradiciju uspesnog poslovanja beogradsko preduzece Veselin Maslesa je izuzetno dobro poslovalo sve do 1993. godine, kada je kao i mnoga druga preduzeca dozivelo jos jednu transformaciju i preregistrovano u TP Geo-Maslesa sa sedistem u Beogradu, Nusiceva br. 3. Na istoj lokaciji i adresi na kojoj se odeljenje geodezije i mehanografije nalazilo od osnivanja, tj. od 1953. godine.

TP Geo-Maslesa i danas veoma uspesno posluje. Vrsi uvoz i plasman geodetske i mehanografske opreme, kancelarijskog materijala i svih vrsta tehnicke robe koja se nalazi na nasem trzistu.

Trgovinsko preduzece Geo-Maslesa ne uvozi sve vrste opreme samostalno, vec odredjene proizvode preuzima sa konsignacija kod nas poznatih uvoznika i vrsi prodaju pod istim uslovima.

TP Geo-maslesa vec dugi niz godina poseduje sopstveni servis za servisiranje geodetske opreme. Uvek nastojimo da servisiranje bude kvalitetno, brzo i strucno izvedeno, uz pristupacne cene, kako bi smo zadovoljili potrebe nasih cenjenih kupaca.

1952. Nastanak – osnivanje

Trgovinsko preduzece Veselin Maslesa osnovano je 1952. godine u Sarajevu.

Preduzece je svoj naziv dobilo po knjizevniku Veselinu Maslesi koji je nestao u drugom svetskom ratu, u toku pete ofanzive na Tjentistu i Sutjesci i za koga se nikada nije saznalo kako je nestao.

1953. Predstavnistvo u Beogradu

Od svog osnivanja TP Veselin Maslesa je imalo svoja predstavnistva u skoro svim gradovima bivse Jugoslavije.

Jedno od prvih predstavnistava TP Veselin Maslesa osnovano je vec 1953. godine u Beogradu, na adresi u Nusicevoj ulici br. 6.

Beogradsko predstavnistvo je godinama poslovalo najuspesnije medju svim predstavnistvima Veselin Maslese u celoj zemlji.

1974. Nastanak beogradskog preduzeca

Posle raznih transformacija koje su se desavale u nasoj privredi i nasim preduzecima, 1974. godine predstavnistvo TP Veselin Maslesa u Beogradu se odvojilo od maticnog preduzeca u Sarajevu i postalo beogradsko preduzece “Veselin Maslesa”.

1993. Trgovinsko preduzece Geo-Maslesa

Beogradsko preduzece Veselin Maslesa preregistrovano je u TP Geo-Maslesa.

Geo-Maslesa danas posluje na istoj lokaciji i adresi na kojoj se odeljenje geodezije i mehanografije nalazilo od osnivanja, tj. od 1953. godine.